Från vilken ålder kan man cykla med hund
Cykelmotion är rätt tuff träning för en hund. Man ska inte cykla med en hund som fortfarande växer eller en hund som har anmärkning på några leder. Man måste också bygga upp hundens kondition och styrka stegvis, börja med korta turer som sedan kan bli längre.
Hur lugn cykeltur man än tar, så bör man undvika att cykla med hund tills den har vuxit färdigt. Den här typen av träning blir påfrestande eftersom hunden inte själv kan reglera hastighet eller mängd motion. Det är svårt att säga en exakt ålder eftersom det är individuellt när hunden är redo, men hunden bör vara minst 18 månader gammal.
Man bör givetvis också ta hänsyn till den vuxna hundens fysik. Har hunden anmärkningar på leder bör man rådgöra med veterinären innan man börjar med någon cykelträning. All träning ska byggas upp stegvis, börja med korta lugna cykelturer. Hunden ska kunna trava bredvid cykeln. Om den måste galoppera går det för fort.
Det är också viktigt att tänka på vilket underlag som hunden motioneras på. Motion på hårt underlag innebär ett större slitage på hundens leder. Man bör försöka att motionera hunden på så mjukt underlag som möjligt.
Lär hunden gå bredvid cykeln
När man cyklar med hund ska den vara på förarens högra sida. På så sätt kommer cykeln befinna sig mellan hunden och eventuell trafik. Börja med att leda cykeln och låt hunden gå till höger om dig. När hunden vant sig vid att gå vid sidan av cykeln kan man sakta börja rulla cykeln genom att stå på pedalen och åka. Till slut kan man sätta sig på sadeln och cykla långsamt.
Ge hunden massor med beröm när den gör rätt! Målet är att hunden ska tycka att det är roligt att vara bredvid cykeln. Beröm och belöna mycket under träningen.
Värm upp och rasta hunden innan ni ger er iväg. Precis som vi människor mår hunden bra av att värma upp muskler och leder innan ansträngning, och man minskar risken för skador. Om hunden är rastad minskar risken för plötsliga stopp när man cyklar.
Cykla med hund – utrustning
För många går det bra att cykla med hunden i ett vanligt koppel bredvid cykeln. På många platser kan hunden gå lös om den håller sig bredvid cykeln även utan koppel. Tänk på att man enligt lag måste ha fullständig uppsikt över sin hund hela tiden, speciellt mellan 1 mars och 20 augusti! Läs mer om koppelregler.
Det finns en speciell anordning, ”springer”, som man sätter på cykeln när man ska cykla med hund. Hunden har en sele på sig och selen fäster man i springern. På så vis har hunden motstånd från cykeln om den försöker sänka eller öka farten. Det är bra att ha ett koppel på hunden tillsammans med springer så att man lättare kan kontrollera hastiga rörelser från hunden. Planerar man att cykla mycket med hunden är en springer en bra investering.
Se till att använda reflexer så snart det är mörkt ute och ta med en vattenflaska!
Cykla med hund i cykelkorg
Har man en liten hund kan man lära den att sitta i en cykelkorg. Man måste lära hunden att sitta still så den inte plötsligt tar ett skutt ur korgen. Det finns också speciella cykelkorgar eller cykelväskor till hundar där den inte har möjlighet att hoppa ur.
Har man en lite större hund som inte kan springa bredvid cykeln kan man ta med sig den i en cykelkärra. En cykelkärra är också ett måste om man ska iväg på långa utflykter så att hunden kan få vila om den behöver.
Lär hunden att anpassa sig till fler utomhusaktiviteter! Läs om vad du bör tänka på om du tar med hunden på båten i sommar.