Katter är finsmakare
Katter är dessutom ganska petiga med maten, så du kan behöva prova dig fram för att hitta foder som katten tycker om. De vill gärna ha en varierad kost. Katters aptit är beroende av luktsinnet. Rumstempererad eller ljummen blötmat doftar mer än torrfoder, så det vara ett alternativ om katten inte vill äta.
Protein och fett
Kattens mat måste innehålla mycket protein och fett. En katt behöver mycket mer protein än en hund, så du ska inte ge hundmat till en katt. Du kan heller inte försöka få katten att bli vegetarian, en katt ska ha en kost som är baserad på animaliskt protein. De har ett väldigt litet behov av kolhydrater.
Livsviktiga behov hos katten
För katter är det livsviktigt att få i sig aminosyran taurin. Taurin saknas i hundmat, men finns tillsatt i kattmat. I naturen får katten i sig taurin när den äter ben och organ från smågnagare och fåglar. Taurinbrist kan leda till blindhet och hjärtsjukdomar.
Alltid färskt vatten
Katter vill att vattnet är färskt och de vill oftast inte ha vatten i närheten av maten. Katter tycker inte om att morrhåren nuddar vid skålens kanter, så det är bra att ha lite större vattenskål, gärna bred och låg. Du kan också testa att ha vattenskålar på flera olika ställen i hemmet och en dricksfontän är ofta uppskattat. Ett annat sätt att få i katten mer vätska är att ge blötfoder istället för torrfoder. Katter är laktosintoleranta, så de bör inte dricka mjölk.
Vad händer om katten slutar äta?
Om katten slutar äta kan det bero på många olika saker, till exempel tandproblem, magproblem eller dåliga njurar. Kattsnuva eller annan luftvägssjukdom kan också påverka aptiten eftersom katten blir täppt i nosen och luktsinnet försämras.
En katt ska aldrig svälta eftersom snabb viktnedgång kan vara skadligt. Oavsett vilken orsak som ligger bakom att katten slutar äta, så får det inte pågå för länge. Om katten svälter 2 dagar eller mer kan det leda till leverpåverkan och därmed är det viktigt att inte vänta för länge med att kontakta veterinär. Rådgör gärna med en veterinär för att få bukt med kattens dåliga aptit och förstå vad som orsakar matvägran.
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär