1. Hem
  2. Blogg
  3. Hälsa
  4. Övervikt hos hundar och katter ökar

Minst var femte hund eller katt är överviktig

I en undersökning från en djurbutik på nätet – berättar var femte djurägare att deras hund eller katt är överviktig. Drygt 1000 djurägare svarade på frågor. För lite aktivitet, fel kost och kastrering tror husdjursägarna är de viktigaste orsakerna till övervikten. Tio procent av mattarna och hussarna i undersökningen medger att de inte har tid eller lust att motionera sitt husdjur som de borde.

– Det är bra att problemet övervikt har tagits upp mer på senare år – vi behöver öka medvetenheten, säger Kerstin Bergvall, veterinär och specialist på hudsjukdomar på SLU och Djurakuten i Stockholm.

Hur vet jag om min hund eller katt är överviktig?

Du ska i princip kunna känna djurets revben under huden – du ska inte behöva ”gräva” i hullet för att känna dem. Är du osäker – ta djuret till en veterinär och be en sköterska göra en bedömning.

väldigt överviktig mops ligger på en gräsmatta

Om mitt djur är överviktigt – vad gör jag?

Om djuret är friskt för övrigt; Minska intaget av energi och öka motion och aktivitet. Det finns specialfoder för viktnedgång som brukar fungera bra. Om djuret har en sjukdom som innebär att ni inte kan öka motionen kan du behöva kostråd av en veterinär.

Många djur får för stora portioner i förhållande till hur mycket de rör sig. Det som står på foderpåsen kan vara anpassat till en hund som rör sig betydligt mer än din. Var också noga med att inte ge dem godsaker mellan målen. En liten bit här och där kan bli mycket energi totalt.

Vilka risker finns med övervikt?

Precis som för oss människor ökar risken för flera sjukdomar vid övervikt, till exempel diabetes, hjärtsjukdomar och ledsjukdomen artros. Det kan innebära ett stort lidande för djuret och stora veterinärkostnader för ägaren.

Så hjälper du din katt eller hund att gå ned i vikt:

  • Justera portionerna. Välj ett viktminskningsfoder och följ doseringsanvisningarna.

  • Osäker? Hos en veterinär kan du få hjälp med hullbedömning, målvikt och kostprogram.

  • Bli tuffare. Fall inte för vädjande ögon. Sluta med extra mål och godsaker.

  • Var tydlig. Tala om för vänner och bekanta att din katt/hund inte behöver något extra utöver sin vanliga foderportion.

  • Aktivera er mera. Lek lite extra med din katt. Ta långa, härliga höstpromenader med din hund.
Linnéa Kjellén