1. Hem
  2. Blogg
  3. Köpa katt
  4. Att tänka på när man köper katt

Har du plats för en katt?

Hur bor du? Om du bor trångt eller kanske tillfälligt på ett ställe är det smart att vänta med att köpa katt. Har du tänkt dig att låta katten gå ut? Om du bor i ett område där det passar att ha katten ute så funkar det bra med en utekatt. Om det däremot ett område med tät bebyggelse och trafikerade vägar så är det mer lämpligt att ha en innekatt. Du kan också se till att kattsäkra hemmet så att det är tryggt för katten.

Har du tid med en katt?

Hur mycket tid är du hemma? Katten är inte ett flockdjur som hunden men vill fortfarande ha sällskap och behöver tillsyn minst två gånger om dagen. Om du arbetar långa dagar kanske du kan ordna så att en granne tittar till katten under dagen. Reser du mycket ska du redan innan du köper en katt fundera på om du kan få hjälp med att passa katten när du är borta.

Vad kostar en katt?

Att köpa en katt kostar olika mycket beroende på vilken typ av katt du köper och från vem. Raskatter kostar ofta mer än huskatter. Utöver kostnaden för själva katten är det några saker du får investera i när du skaffar katten och du får räkna med löpande kostnader för mat, kattsand, vaccination med mera. Läs mer om vad det kostar att ha katt.

kattunge maine coon ligger i en korg

Var köper man en katt?

När du väl har bestämt dig för att du vill köpa en katt finns det olika alternativ. Vill du ha en huskatt eller raskatt? De flesta raskatter passar ofta bra som innekatter. De har egenskaper som är lättare att förutse eftersom man har en kontroll på aveln på ett helt annat sätt än för huskatter. Huskatter å andra sidan är oftast friskare och tåligare än många raskatter.

Om du vill ha en raskatt kan du leta efter uppfödare på nätet. Jämför gärna ett par olika uppfödare och kontakta dem för att ta reda på om de har några kattungar på gång. Huskatter hittar du också enklast via nätet. Det finns olika annonsforum där du kan hitta annonser på kattungar.

Om du kan tänka dig en vuxen katt kan ett katthem eller katthjälpsorganisation vara ett bra alternativ. Där kan du adoptera en katt som behöver ett nytt hem. Det händer att de även förmedlar kattungar. Läs mer om att adoptera en katt.

Att tänka på vid kattköpet:

Oavsett var du köper eller adopterar katten ska du tänka på att:

  • Skriv ett köpekontrakt. Uppfödare har ofta avtal de använder. Det finns också mallar att hitta på nätet.

  • Be att få se veterinärintyg som bekräftar att katten du köper är frisk. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. Kom ihåg att kattungen inte ska levereras förrän allra tidigast vid tolv veckors ålder.

  • Kontrollera att katten är vaccinerad och be om information så att du vet när det är dags för nästa vaccination.

  • Kontrollera att katten är idmärkt. Så snart du äger katten så registrerar du dig som ägare till katten hos t ex DjurID.

  • Teckna en kattförsäkring. Köper du en kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är försäkrad. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det viktigt att det inte blir något glapp mellan försäkringarna.

  • Saker du behöver innan du tar hem katten: transportbur, kattlåda, kattsand, matskål, vattenskål, kattmat, kattleksaker och gärna ett litet kattapotek med till exempel fästingplockare och termometer.
Linnéa Kjellén