1. Hem
  2. Blogg
  3. Köpa katt
  4. Nybliven kattägare

Mat och vatten

Man behöver minst två skålar, en till mat och en till vatten. De flesta katter vill inte att maten och vattnet står på samma ställe. Det kan vara en bra idé att ställa ut vatten till katten på ett par olika ställen.

Vilken kattmat man ska välja beror bland annat på kattens ålder, vikt, om den är kastrerad eller inte samt vilken aktivitetsnivå den har. Katter har speciella näringsbehov och är ofta kräsna med vilken mat de tycker om. Kattungar ska helst äta ett foder anpassat för kattungar och ges möjlighet att äta många gånger under dygnet. En vuxen katt har en helt annan ämnesomsättning och behöver en annan typ av foder. Man kan ofta få bra tips från uppfödaren eller från sin veterinär. Läs mer om vilket kattfoder ska jag välja.

Kattlåda - även för utekatter

Oavsett om man skaffar en katt som ska vara inne eller ute så behöver man en kattlåda. Även en utekatt ska ha möjlighet att göra sina behov på en låda inne. Kattlådan ska inte stå i närheten av mat- eller vattenskålar. Det är bra att placera lådan så att katten enkelt kommer åt den. Om man ställer den i badrummet får man vara beredd på att hålla dörren till badrummet öppen.

Det finns flera olika modeller på kattlåda och även här kan man få testa sig fram till vad katten tycker om. Vissa katter vill ha tak på sin låda medan andra katter inte bryr sig om det. Man kan också få testa sig fram med olika typer att kattsand eller annat underlag.

liten vit kattunge ligger upp och ner

Kattbur i rotting, plast eller tyg - vilken ska jag välja?

För att få hem katten på ett smidigt och säkert sätt behöver man en kattbur eller transportväska. Ska man åka bil med katten måste man ha den i kattbur. Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om. När katten är liten behövs det inte så stor bur eller väska, men tänk på att katten växer. Väljer du rätt storlek från början behöver du inte byta när katten blir äldre. Det finns många olika modeller att välja på; det är bra att välja en stadig kattbur eller kattväska där katten har det så bekvämt som möjligt. Det är en fördel om man dessutom kan ha en bra översikt över katten och se hur den mår.

Många katter tycker att kattburen är läskig, men man kan vänja katten vid buren i tidig ålder så att den upplever buren som en trygg och säker plats. Det är bra att lämna kattburen framme så att katten naturligt kan vänja sig vid den.

Var ska katten sova?

Alla katter sover mycket och behöver en eller flera mysiga sovplatser där de känner att de kan komma undan och vara ifred. Det underbara med katter är att de är uppfinningsrika och egensinniga och hittar sina favoritplatser där man minst anar det. Gärna på platser med lite höjd.

Katter tycker oftast inte om att byta platser och miljö. När man får hem kattungen eller den vuxna katten är det bra att avgränsa en del av hemmet för katten så det inte blir för mycket nytt på en gång. Katten kan vara osäker efter en flytt och måste ges möjlighet att gömma sig och få vara i fred. Efter nån vecka kan man öppna upp till fler delar av hemmet.

Aktivering och leksaker

Katter har behov av att klösa med klorna. En klösmöbel eller något annat som katten kan klösa på kan vara en bra investering. En katt som har möjlighet att gå ut hittar saker att klösa på utomhus, men en tapet med struktur eller en soffa kan bli minst lika populärt.

De flesta katter tycker om att klättra och komma upp en bit i rummet för att få överblick. En större klösmöbel tillgodoser även dessa behov. Det går också att göra smarta lösningar med hyllor eller annat som katten kan klättra på.

Att leka med katten är ett sätt att aktivera den men också ett sätt att lära känna katten och bygga upp en relation. Det finns en mängd olika leksaker som man kan köpa, men man kan också göra egna leksaker. Det viktigaste är att det inte finns snören, fjädrar eller små delar som katten kan råka svälja.

Läs mer om att aktivera katten.

Linnéa Kjellén