Hur gör jag för att lättare få tillbaka min hund?
Först och främst är det några saker som alla djurägare ska göra innan det värsta händer. Det är viktigt att hunden är chip-märkt och ägarregistrerad hos t ex Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se. Där kan du registrera dina hundar, med eller utan stamtavla, och även katter.
Det är alltid bra att en hund snabbt kan identifieras. Även om olyckan är framme och hunden omkommit i trafiken så är det bra att hunden kan identifieras så man får visshet. Är hunden livförsäkrad kan värdet utbetalas mycket snabbare än den månad som annars är den kortaste tid som det kan ta innan man får ersättning för en hund som är försvunnen.
Du kan själv välja om du vill att dina ägaruppgifter ska vara offentliga eller inte för allmänheten i DjurID.se. Polisen har dock tillgång till alla uppgifter dygnet runt. De har avläsare för chip och har de fått fram chip-numret är det lätt att hitta djurets ägaruppgifter. Det är viktigt att man som djurägare tänker på att uppdatera adresser och andra kontaktuppgifter i registret.
Genom ett samarbete med Europetnet kan alla chipmärkta hundar som finns med i DjurID.se identifieras i hela Europa. Det är en trygghet för alla som tar med djuret på utlandsresan.
Har du hund så är du också skyldig enligt lag att registrera den i Jordbruksverkets register. Även här kan polisen hitta uppgifter om upphittade hundar.
Vad mer kan jag göra?
En förebyggande sak som kan vara mycket effektivt för att spåra upp rymmande hundar är att sätta en spårsändare på hunden. Nackdelen är att de kan vara stora för en liten hund och de har en begränsad batteritid, men utvecklingen går snabbt framåt med mindre storlekar på sändarna och lägre strömförbrukning. Du kan med en app på din mobiltelefon följa din hund hela tiden. Det gäller förstås att hunden har halsbandet och sändaren kvar på sig.
Idag finns det ett nätverk av hundar som används för att spåra andra hundar. För att den tränade hunden ska hitta din hund så behöver du ha en "smeller", något som luktar av bara den hunden som ska spåras upp. Det kan t ex vara en filt eller en borste men du kan också spara lite päls i en tät glasburk. Har hunden ingen päls gnuggar du en tygtrasa mot huden och lägg den i burken.
Vad gör jag om min hund är borta?
Kontakta polisen på telnr 114 14. Kontakta även DjurID.se och meddela att din hund är försvunnen. De flesta hundar kommer tillbaka till sin ägare inom några timmar, antingen genom att den kommer tillbaka självmant eller via upphittaren, polisen, DjurID, djurhem etc.
Testa att ta kontakt med en IDhund, dvs en hund som är utbildad att spåra andra hundar. Det finns idag en mängd utbildade ekipage i Sverige som kan hjälpa till.
Tala med grannar eller andra som befunnit sig på den plats som djuret försvann. Sätt upp lappar där du bor och efterlys hunden. Kolla med djurhemmen i ditt område. Efterlys hunden eller katten på internet. Det finns många Facebook-sidor där man kan efterlysa sin hund.