Julbordet:
Ett dignande julbord med alla sorters maträtter är en frestelse som de flesta hundar gärna tar del av. Julskinkan kan plötsligt försvinna ner i gapet på både stora och små hundar och just julskinka är inte det bästa för hunden. Den är alldeles för salt och om svålen sitter kvar blir det för mycket fett också. Förmodligen kommer den upp fortare än kvickt men i annat fall får du vara uppmärksam så att hunden inte blir dålig. Nästan all julmat är för salt, för fet eller för kryddig för att vara lämpligt för hundar och bör därför undvikas.
Julgodis:
Julgodis är många gånger ännu värre än julmaten. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar och ju mer kakao chokladen innehåller desto större risk är det att hunden förgiftas.
Vindruvor och russin är farligt för hunden! De kan ge akuta njurbesvär, vilket kan vara livshotande.
Saffran är också giftigt, men hunden måste få i sig en stor mängd för att det ska bli farligt. Värre är det om hunden mumsar i sig en plåt med lussebullar som står för jäsning. Bulldeg sväller och jäser i magen och hunden kan bli berusad av alkoholen som bildas vid jäsningen.
Hur får jag hunden att kräkas?
Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt är det alltid bäst att rådgöra med veterinär. Det finns knep för att hjälpa hunden att kräkas men det finns också saker som kan orsaka skada om de kräks upp, så man bör alltid kolla med veterinär först. Hos FirstVet kan du enkelt boka ett videomöte och få rådgivning och stöd så du vet vad du ska göra.
Levande ljus:
Levande ljus är ett stort problem, inte bara för familjer med barn, utan även för familjer med hund eller katt. Både små och stora hundar kan välta ett ljus även om det står på ett bord och det är lätt hänt när det är liv och rörelse i hemmet med gäster på besök. Lämna därför aldrig tända ljus utan uppsyn – oavsett om hunden är där eller inte.
Julklapparna:
Givetvis ska också hunden få julklappar. Det kan vara roligt att få dem att öppna paketen själva så länge man tänker på hundens säkerhet först. Julklappssnören är livsfarliga om de hamnar i hundens mage. Snörena kan inte lösas upp utan de kan trä in sig och fastna i tarmarna. Om din hund eller katt får i sig ett snöre är det viktigt att ta kontakt med veterinär. Det är även viktigt att kontakta veterinär om djuret kräks upprepade gånger.
Kom ihåg hunden:
Det är inte ovanligt att hunden glöms bort i all uppståndelse och julstök. Givetvis ska din hund också ta del av julglädjen! Den ska känna att den får extra kärlek, kel, julklappar och godsaker. Men, glöm inte bort att hunden behöver få mat och gå ut och rastas precis som vanligt.
Om det är mycket folk som går ut och in genom ytterdörren bör du vara uppmärksam så att hunden inte smiter ut. Det är hemskt att behöva leta efter sin försvunna hund på julafton.
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär