Hitta hundägaren
Om du har hittat en hund och vill ta reda på vem som äger den kan du försöka ta reda på hundens ID-nummer. Genom ett ID-nummer kan man söka efter ägaren hos DjurID eller Jordbruksverket. ID-numret finns på hunden som en tatuering eller på ett mikrochip.
Titta i hundens vänstra öra – om du ser en tatuering är det hundens ID-nummer. Om du inte kan hantera hunden eller tatueringen är svår att tyda så kan det vara bra att ta hjälp av en veterinär. En veterinär kan också läsa av hundens chip så att ni med hjälp av chipnummer kan hitta hundens ägare.
Många hundar har inte en tatuering utan de är bara märkta med mikrochip. För att läsa chipnumret behövs en speciell chipavläsare. Dessa finns hos till exempel polis, veterinär eller djurhem. När du har fått reda på chipnumret så kan du söka efter hunden i de register som finns. Kontakta därefter ägaren.
Om det inte finns varken tatuering eller mikrochip på hunden kontaktar man polisen.
ID register för hund
Det finns några olika register där man kan leta efter hundens ägare:
- DjurID.se som är Svenska kennelklubbens ägarregister. Om ägaren till hunden har godkänt att deras uppgifter visas vid en sökning kan du få tag på alla uppgifter här.
- Jordbruksverkets hundregister – här kan man söka efter en hund förutsatt att den är chipmärkt.
- Europetnet – internationellt ägarregister där många chipmärkta hundar finns registrerade
Hittar du inte ägaruppgifterna med en gång ska du vända dig till polisen. Hos polisen kan man höra om ägaren har anmält hunden som försvunnen och samtidigt själv anmäla hunden som upphittad. En hund som är borttappad räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om man tar hand om en borttappad hund är man skyldig att anmäla det till polisen.
Efterlys hundens ägare
Om man inte hittar hundens ägare i de register som finns men man ändå vill hjälpa till att hitta hundens ägare kan man fortsätta efterlysa ägaren. Idag finns det flera forum i sociala medier som fungerar väldigt effektiv när en hund springer bort. Det kan vara lokala sidor på Facebook i närområdet eller sidor där man hjälps åt med bortsprungna hundar.
Man kan givetvis sätta upp lappar i området där man hittade hunden. En enkel affisch med en bild på hunden, uppgifter om när den hittades och kontaktuppgifter.
Har din hund sprungit bort?