Fästingen behöver blod för att utvecklas
Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Det är därför den lurar på lämpliga platser och letar efter ett värddjur. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon men den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter och hittar på så sätt det passerande offret.
Fästingarna blir aktiva när temperaturen överstiger ca 5 plusgrader. På senare tid har man även hittat en typ av fästing som verkar trivas vid kyligare breddgrader, taigafästingen. Det finns även den bruna hundfästingen som kan frodas inomhus om man har otur. Får du väl in den i hemmet så är den svår att bli av med.
Hur blir hunden eller katten smittade av fästingar?
När fästingen hittat en lämplig plats på huden för den in sin stickapparat som är försedd med hullingar. Innan den börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet levrar sig. Det är på det här sättet som värddjuret kan få de fruktade smittorna som t ex Borrelia eller Anaplasma. De flesta fästingar bär inte på någon smitta men om djuret (eller du själv) blir smittat kan det bli allvarligt. Sjukdomarna diagnosticeras med blodprov och kräver lång antibiotikabehandling.
Sök alltid igenom din hund eller katt efter en promenad i skog och mark. Hittar du fästingar som har bitit sig fast är det bäst att plocka bort dem med någon av marknadens fiffiga fästingborttagare som finns i zooaffärer eller på apotek. Det tar ofta flera timmar efter det att fästingen har bitit sig fast tills det att djuret blir smittat med något oönskat, så om du får bort den direkt minskar du risken för smitta. Tänk också på att hunden och katten kan få med sig fästingar i pälsen som de sedan skakar av sig. Då finns risken att de angriper oss människor.
Läs mer om att ta bort fästing på hund och ta bort fästing på katt.
Fästingmedel för hund och katt
För att skydda din hund eller katt mot fästingar kan du använda en rad olika fästingmedel. Kolla med din veterinär vad som passar bäst för din hund eller katt. Om du har både hund och katt kan du behöva kontrollera att det medel du köper till hunden inte är farligt för katten.
Det finns en rad olika medel, det är vanligt med så kallade ”spot-on”-preparat som du droppar på huden i nacken på din hund. Det finns även olika fästinghalsband på marknaden. De utsöndrar ständigt en liten mängd av det verkande preparatet och gör att fästingarna inte biter sig fast på djuret. På senare tid har det även kommit en del preparat i form av tabletter.
Nu kan du få recept på fästingmedel hos FirstVet. Boka ett kort möte med dem och sedan kan du hämta ut recept på ett apotek eller få det hemskickat. Fästingmedel eller besök för att få recept omfattas inte utav din försäkring men besöket hos FirstVet kostar bara 150 kr.
Hur gör jag om mitt djur är smittat?
Får ditt djur symtom som feber, trötthet, magproblem, ömma och stela leder eller hälta så kan det vara tecken på att de har drabbats av någon av ovan nämnda sjukdomar. Då bör du kontakta en veterinär. För att avgöra om din hund är smittad tas blodprover. Sedan konstateras vilken behandling som krävs, oftast antibiotika. Moderna Djurförsäkringars veterinärvårdsförsäkring omfattar den här provtagningen och behandlingen om din hund eller katt har visat ovan nämnda symptom.