Korsbanden hos hund

I knäleden finns ett främre och ett bakre korsband. Korsbanden består av kraftiga ligament som har till uppgift att stabilisera knäleden och förhindra att skenbenet flyttas framåt i relation till lårbenet. Det vanligaste är att hunden skadar det främre korsbandet.

Det sker en långsam försvagning av korsbanden under hundens liv, de åldras och blir mindre elastiska. Hos vissa hundar sker denna försvagning snabbare och tidigare i livet. Det kan bland annat bero på hundens arvsanlag, hur hunden anatomiskt är byggd (vilket inkluderar till exempel höftledernas konstruktion, bakbenets vinklar och benställningen), om den är överviktig, om hunden får en hormonell obalans eller får en inflammation i knäleden. När ledbanden väl är försvagade kan de väldigt lätt gå av. Friska ledband kan också gå sönder om knät utsätts för våldsamma krafter, som till exempel vid en trafikolycka.

Korsbandsskador är vanligast hos äldre, överviktiga hundar och vissa större raser. En annan riskgrupp är hundar som motioneras oregelbundet. Ett exempel är jakthundar som tillbringar större delen av året i hundgård och därefter under jaktsäsongen jagar många timmar i fysiskt krävande terräng utan uppbyggande träning. Även viss typ av träning och tävling är påfrestande för korsbanden, till exempel agility och skyddsträning/IPO.

 

Symtom på korsbandsskada

Symtomen kommer ofta smygande. Hunden kan vara stel efter vila, men stelheten försvinner när hunden har rört sig en stund. Vid ett trauma eller kraftig och onormal belastning kan hunden:

  • Plötsligt bli halt på ett bakben. Hunden vill inte stödja alls på benet utan håller upp det. Ibland kan den doppa tån i marken när den står stilla, men den lägger ingen belastning på benet.

  • Få en öm och svullen knäled, vilket kan kännas framför allt på insidan av knät.

Om hunden blir halt är det viktigt att kontakta veterinär. Veterinären gör en så kallad hältutredning där hunden får röra sig i olika gångarter och de olika lederna böjs och sträcks. Veterinären undersöker även om hunden fått en så kallad draglåda.

Vid en draglåda går det att förskjuta skenbenet i förhållande till lårbenet inne i knäleden. Hundens muskulatur förhindrar i vaket tillstånd denna förskjutning och för att undersöka om den har en draglåda måste hunden först få lugnande medel.

Vissa korsbandsskador kan synas på vanlig röntgen, men veterinären måste också kontrollera om det finns en bakomliggande orsak till korsbandsskadan, till exempel en felställning av ben och höft.

Ofta utförs även artroskopi. Där kan veterinären konstatera om hunden fått skador på menisken.

när bild på en gammal hund labrador

Behandling av korsbandsskada

Varje skada och varje hund är unik och behandlingen ska anpassas till den uppkomna skadan, hundens storlek och ålder. Oftast krävs en operation för att hunden ska bli helt bra. Det finns flera olika operationstekniker, men målet är att försöka stabilisera knäleden. Operationen kombineras alltid med lång rehabilitering.

Små och lätta hundar kan ibland bli bra genom strikt vila och samtidig behandling med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Om hunden behandlas så snart som möjligt efter skadan är prognosen för fullt återställd funktion i knäleden god. Rehabilitering och eftervård är ytterst viktigt. Läs mer om rehabilitering för hund.

Vad omfattas av hundförsäkringen?

Hundens veterinärvårdsförsäkring omfattar undersökning, vård och behandling av korsbandsskada om hunden varit försäkrad före fyra månaders ålder. Om hunden inte varit försäkrad före fyra månaders ålder, ersätter inte försäkringen om en korsbandsskada inträffar under det första försäkringsåret.
I Dubbel och Trippel Veterinärvårdsförsäkring ersätts även rehabilitering av korsbandsskadan. Läs mer i våra fullständiga villkor under ”Övriga degenerativa rygg-, knä- och ledsjukdomar” och under ”Rehabilitering”.

Ylva Trygger Veterinär