Om hunden får mycket öronvax och om den har mycket hår i hörselgången kan den lättare få problem. Hundar som ofta blir fuktiga i öronen, till exempel om de badar mycket eller tvättas ofta, drabbas lättare av öronproblem. Om djurägaren gör rent för mycket, med fel medel eller på fel sätt, till exempel med bomullspinnar, kan hunden också få öronproblem.

Flera olika sjukdomar kan ge öroninflammationer, till exempel öronskabb, olika typer av allergier, främmande föremål i örat eller hormonella sjukdomar.

Symtom på öroninflammation hos hund

Det är viktigt att hålla koll på hundens öron och rengöra öronen regelbundet. Titta och lukta på öronen, helst varje dag. Då lägger du direkt märke till om något har förändrats och kan hjälpa hunden.

Tecken på öroninflammation kan vara:

  • Hunden kliar sig mot öronen eller gnuggar dem mot möbler eller marken.

  • Hunden ruskar på huvudet mer än vanligt

  • Hunden blir geggig i öronen

  • Det luktar illa från öronen. Ett friskt öra ska lukta lite som en gammal jordkällare.

  • Hunden kan bli röd och svullen i och runt hörselgången

  • Hunden kan ha ont i örat när du tar i det.

veterinär undersöker öronen på liten hund

Behandling av öroninflammation

Vid öroninflammation måste öronen vanligtvis rengöras med rengörande medel. Hunden kan behöva behandlas med receptbelagda örondroppar. Om hunden har mycket ont i örat kan hunden behöva få smärtstillande och antiinflammatoriska medel.

Veterinären undersöker både yttre och inre delen av örat för att leta efter främmande föremål, sår eller annat som kan orsaka inflammationen. Veterinären tar sedan ett prov på det sekret som bildas i örat där det går att konstatera om hunden drabbats av en parasit eller vilka bakterier eller jästsvampar som förekommer. Beroende på vad provet visar skriver därefter veterinären ut lämpliga örondroppar. Ju snabbare en behandling sätts in, desto större chans är det att en öroninflammation kan läka utan fortsatta problem eller komplikationer.

Om hunden får återkommande öroninflammationer bör bakomliggande orsaker utredas.

Vad ingår i hundförsäkringen?

Veterinärvårdsförsäkringen som hunden har omfattar undersökning, vård och behandling av öroninflammation. Vad som är viktigt när det gäller den här typen av sjukdom är att hunden inte har visat symtom innan försäkringen tecknades. Om din hund har återkommande problem med öronen ska du vara extra noga innan du eventuellt byter försäkring till hunden. Läs mer om vår hundförsäkring.

Så kan du förebygga öroninflammation hos din hund

Rengör hundens öron

Öronen behöver normalt inte rengöras. Ett friskt öra ser rent ut och luktar inte illa. Om mycket öronvax ansamlats behöver örat göras rent. Var försiktig med att blöta ner öronen invändigt. Fukt i kombination med värme (speciellt hos hundar med hängande öron) ökar risken för att bakterier och svampar infekterar och växer till i örat.

Torka med en torr bomullstuss som är virat kring ett finger eller vrid försiktigt ned bomullstussen i örat. Gå aldrig djupare ner i örat än vad som du kan se med blotta ögat.

Vid rengöring kan du dra i ytterörat så att kröken rätas ut, då kan du med fingret rengöra och torka ur smutsen så långt ner som möjligt. Var försiktig så att du inte trycker ner öronsekretet djupare i hörselgången. Om det är mycket vax i örat kan ett upplösande och rengörande medel användas. Det finns flera olika medel som är avsedda för rengöring, tala med din veterinär om vilken produkt som är bäst för din hund.

Uppsök veterinär för råd och behandling

Om hunden får mycket sekret, inte blir bättre på 3-4 dagar med rengöring av örat hemma eller om hunden får mycket ont bör veterinär uppsökas. Kontakta gärna FirstVet för råd och konsultation om veterinärvård krävs eller om du kan göra något hemma själv först.

Om din hund har lätt för att få öroninflammation eller gillar att bada är det viktigt att hålla utkik efter blodöra, som är en relativt vanlig åkomma hos hundar. Läs mer om blodöra hos hund och vilken behandling som finns att få!

Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär