Vad är tandsten?
Tandstenens första stadie är en bildning som kallas plack. Det är en mjuk, vit eller gulvit beläggning på tänderna som består av bakterier, matrester och döda celler. Om placken får vara kvar på tänderna kommer beläggningen med tiden förkalkas och bli hård och brun. Tandsten har då utvecklats och en inflammation i tandköttsfåran ses som gör tandköttet närmast tanden rödare. Den röda färgen på tandköttet närmast tanden kan man ofta upptäcka redan innan det har bildats tandsten.
Inflammation i tandköttet
Inflammationen i tandköttsfåran kan sprida sig till omgivande tandkött och det tillståndet kallas gingivit eller tandköttsinflammation. Om inflammationen fortskrider kan tandens upphängningsanordning påverkas och tanden kommer då att fästa sämre till käkbenet. Tandköttsfåran kommer att utvecklas till en tandköttsficka som sakta blir djupare. Det här tillståndet kallas parodontit. Risken är stor att parodontiten blir så svår att tanden ramlar ut eller behöver dras ut. Man vill undvika att det går så långt att gingivit utvecklas till parodontit eftersom det krävs intensiva åtgärder för att rädda hundens tänder i det här skedet.
Varför får hunden tandsten?
Alla hundens tänder kan angripas av plack och tandsten, men vissa tänder är mer utsatta än andra. Tändernas utsidor är till exempel mer utsatta eftersom salivkörtlarna i överkäken mynnar på utsidan av tänderna. Salterna i saliven gör att placken förkalkas till tandsten. Tänderna i överkäken har oftast mer tandsten än underkäkens tänder.
Uppkomst av tandsten har mycket med det genetiska arvet att göra. Arvet påverkar framför allt salivens sammansättning, vilket i sin tur inverkar på uppkomsten av tandsten. Vissa hundar har mycket lätt att få tandsten och det finns de som redan före ett års ålder har tandsten.
Förutom det genetiska arvet har kost och skötsel stor betydelse. Hundar som får sina tänder borstade regelbundet några gånger i veckan har finare tänder och mindre tandköttsproblem än hundar som inte får sina tänder borstade.
Hur kan man undvika tandsten?
- Borsta tänderna på hunden minst tre gånger i veckan. Börja med tandborstningen från det att hunden är liten, det kan vara knepigt att vänja en vuxen hund vid att borsta tänderna.
- Använd en mjuk tandborste eller en speciell tandborste för hundar. På en liten hund kan man använda en torr bomullspinne.
- Välj ett foder som rengör hundens mun när den äter det. Ett foder som är hårt och sprött spricker när hunden tuggar på det. Ett mjukt foder fastnar mellan tänderna.
- Kontrollera munnen ofta för att upptäcka eventuella fickor, framför allt de bakre kindtänderna.
- Om tandköttsinflammation redan uppkommit kan man borsta tänderna varje dag för att inflammationen ska gå tillbaka.
Hur många tänder har en hund?
En vuxen hund har normalt 42 tänder, kindtänder, hörntänder och framtänder. Som nyfödd valp har hunden inga tänder alls. Efter ca 4-6 veckor får valpen mjölktänder som de har i 4-6 månader. Mjölktänderna byts ut mot permanenta tänder. Vissa hundar tappar inte alla sina mjölktänder av sig självt utan man kan behöva hjälp av en veterinär att ta bort dem. Kvarsittande mjölktänder kan orsaka problem i hundens mun eftersom det inte finns plats för de permanenta tänderna att växa och ta sin plats. När hunden är 6 månader gammal kan man be en veterinär kolla på tänderna så att allt ser ut som det ska.
Vad kostar det att ta bort tandsten på hunden?
På en mycket lugn och snäll hund med lite tandsten på lättåtkomliga ställen kan man själv skrapa med tandstensskrapa. Det går att få ett hyfsat resultat utan lugnande medel. Det förutsätter dock att man inte behöver komma åt längst in i munnen och att tandköttsfickor inte har uppkommit.
Tandstensborttagning bör dock överlåtas till djurkliniken för att resultatet ska bli riktigt bra. De kommer inte bara skrapa på ytan utan kan kontrollera att det inte är någon tandsten kvar i tandköttsfåran och kontrollera att där inte finns några fickor. Hunden sövs oftast helt och man rengör och kontrollerar noga hela munnen. Eftersom metod för att söva hunden kan variera, omfattningen på kontroll och rengöring kan vara olika samt att kliniker tar olika mycket betalt så varierar också kostnaden för behandlingen.
Ersätter hundförsäkringen tandvård?
Hundens veterinärvårdsförsäkring omfattar inte borttagning av tandsten. Att ta bort tandsten är förebyggande behandling som du som hundägare kan undvika helt eller delvis genom att borsta tänderna på hunden. Prata med din veterinär om vad som är bäst för din hund och vilka produkter som rekommenderas för en god munhälsa.
Försäkringen ersätter inte heller tandsjukdomar som till exempel karies (tandröta/hål), parodontit (tandlossning), gingivit (tandköttsinflammation) eller andra problem relaterade till tandsten.
I hundförsäkringen kan man få ersättning om hundens tänder skadas vid ett olycksfall, som att de har bitit i något som gjort att tanden har fått en spricka.