I Sverige steriliseras sällan katter, utan man väljer att kastrera. Läs om skillnader mellan kastrering och sterilisering.

Hur går en kastrering av honkatt till?

Vid en kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar, äggledare och livmoder. Det här sker vanligtvis någon gång efter det att katten blivit 4 månader gammal. Kastreringen sker under en så kallad dagsoperation, du lämnar in din katt på morgonen och hämtar den samma dag på kvällen. Kastration av katt är ett rutiningrepp för de flesta veterinärer.

Efter operationen är det viktigt att se till att katten inte slickar på såret. Den behöver därför ha en krage på sig i cirka 10–12 dagar eller tills stygnen tas bort.

Om man bara vill förhindra dräktighet kan man använda tabletter eller injektioner och göra en så kallad kemisk kastrering. Det finns p-piller som katten ges en gång i veckan eller en injektion som de kan få hos veterinär var femte månad.  Väljer man kemisk kastrering slipper man eftervården efter en operation.

Fördelar och nackdelar med att kastrera honkatt

Förutom att man minskar risken för oplanerade kattungar finns det ett par fördelar med att kastrera honkatten:

  • Katten kan inte drabbas av livmoderinflammation (pyometra) eller tumörer i och på äggstockarna. Kastreringen minskar även risken för juvertumörer.
  • Kastrering gör att katthonan slutar löpa. De flesta honkatter blir lugnare och slipper eventuella besvär vid löpet.
  • Kastrerade katter lever längre. Genom att kastrera honkatten blir beteendet ofta lugnare, de hamnar mer sällan i slagsmål och råkar inte ut för trafikolyckor i samma utsträckning.

En nackdel med kastreringen är risken för övervikt. Kattens aptit och ämnesomsättning påverkas av könshormonerna. Genom en kastration påverkas dessa och katten får en ökad aptit. Övervikt kan i sig leda till andra problem som t ex diabetes. Var uppmärksam på viktuppgång och välj ett foder anpassat för kastrerade katter.

Täcker försäkringen kastrering av honkatt?

Generellt omfattas inte kastration eller sterilisering av kattförsäkringen. Moderna djurförsäkringars veterinärvårdsförsäkring kan ersätta kostnader för kastration eller sterilisering om ingreppet är medicinskt motiverat. Till exempel vid en livmodersinflammation hos en katthona eller vid andra skador eller sjukdomar i fortplantningsorganen.

Måste en utekatt kastreras?

Jordbruksverket har nya regler från 15 juni 2020. Där framgår det att man som kattägare ska göra vad man kan för att katter inte ska fortplanta sig oplanerat eller överdrivet. Har man en honkatt som går lös ute så bör man alltså kastrera eller sterilisera katten, eller ge katten p-piller.

Läs mer om nya regler för hund och katt.

Har du en hankatt? Läs om kastrering av hankatt.

Linnéa Kjellén