Om kattens kroppstemperatur stiger över det normala kan katten drabbas av värmeslag. Den normala kroppstemperaturen är cirka 38-39°C. Om kroppstemperaturen stiger upp mot 40°C blir det snabbt allvarligt.
Äldre katter, överviktiga katter, katter med kort nos eller luftvägsproblem kan lättare drabbas av värmeslag. Katter som tidigare har haft värmeslag är också känsligare för värme.
Symtom på värmeslag hos katt
Det finns flera tecken som visar att katten har drabbats av värmeslag:
- Katten flåsar
- Kattens tunga är kraftigt röd
- Kattens tandkött är antingen kraftigt rött eller blekt.
- Saliven är kladdig.
- Katten är slö och vinglig.
- Katten kräks eller har diarré. Ibland blodblandat.
- Allvarliga symtom som chock eller koma förekommer.
Vad ska jag göra om min katt fått värmeslag?
Om katten har drabbats av värmeslag gäller det att agera snabbt. Det kan bli väldigt allvarligt!
- Ta alltid kontakt med veterinär så att du får rätt rådgivning. Veterinären kan guida dig till vad du kan göra hemma innan du tar dig till veterinären.
- Flytta katten till en sval och lugn plats och hjälp katten att få ned sin kroppstemperatur. Det kan du göra genom att fukta pälsen med ljummet vatten eller lägga en sval, fuktig handduk på katten, gärna på mage, ljumskar och tassar.
- Kontrollera kroppstemperaturen var 5:e minut. Kroppstemperaturen bör sänkas stegvis, inte för snabbt och det är viktigt att katten inte kyls ner för fort eller för mycket.
- Ge katten ljummet vatten eller vätskeersättning. Om katten inte vill dricka själv kan du ge den små portioner vatten med en spruta.
Behandling av värmeslag hos katt
Vid allvarligt värmeslag måste katten behandlas hos veterinär. Veterinären fortsätter att kyla ner katten och behandla med vätsketerapi. Vätsketerapi innebär att katten får dropp för att motverka uttorkning, men även för att få hjälp att sänka kroppstemperaturen. Ibland behövs syrgas och kramplösande mediciner. Det är även viktigt att ta blodprover för att se hur de inre organen påverkats. Om kattens tillstånd är allvarligt kan den behöva vårdas intensivt hos veterinär i flera dagar.
Läs mer om kattens hälsa för att lära dig känna igen när katten är sjuk eller mår dåligt.
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär