1. Hem
  2. Djurhälsa
  3. Veterinär
  4. Inför veterinärbesöket

Rådgivning via videomöte

Om man är osäker på om man måste ta sig till en veterinär kan man ta hjälp av FirstVet, veterinären på nätet som ger rådgivning via videosamtal i mobilen. Via FirstVet kan man som djurägare få rådgivning av veterinärer som kan hjälpa till att avgöra om man behöver ta sig till en fysisk klinik, hur bråttom det är att ge djuret vård samt vilken klinik som kan ge rätt vård och finns tillgänglig.

När du ringer veterinären

Inför samtalet med kliniken bör du kunna redogöra för sjukdomsförloppet så konkret som möjligt, utan att överdriva eller förminska situationen. Har djuret råkat ut för en akut olycka bör du ringa kliniken för att förvarna att ni är på väg och som har hänt. Då kan du få råd angående första hjälpen och vad du själv kan göra.

Frågor som ställs vid icke akuta skador eller sjukdomar:

  • Vilken ras är hunden eller katten? Kön? Ålder?
  • Vilka symptom har djuret? När upptäcktes de och har symptomen blivit tydligare?
  • Har djuret blivit behandlad för liknande symptom tidigare?
  • Hur är djurets allmäntillstånd? Beskrivs vanligtvis: lindrigt påverkat, måttligt påverkat och kraftigt påverkat. Du ska beskriva hur alert och intresserad av omgivningen djuret är eller om den är trött.
  • Har djuret feber? Anteckna när tempen togs och om djuret var i stillhet eller aktiv när mätningen gjordes.
  • Hur är djurets matlust och törst?
  • Har den normal avföring och kissar som vanligt?
  • Hur snabbt kan du komma till kliniken och hur tar du dig dit?

När du kommer till kliniken kommer du troligtvis få besvara fler frågor från personalen i receptionen som är tränad i att bedöma djurens tillstånd. Försök att hålla dig lugn för djurets skull även om du känner dig orolig över situationen.

Läs mer om vad du kan förvänta dig under en undersökning hos veterinären.

labradorvalp undersöks av veterinär

Att välja veterinär

Vilken veterinärklinik eller djursjukhus man väljer kommer inte bara påverka vilken vård djuret kan få utan också vad det kommer att kosta. Även om man har en bra veterinärvårdsförsäkring är det delar av kostnaden man själv måste stå för. Man betalar en fast självrisk och en rörlig självrisk till försäkringsbolaget och hur mycket den totala självrisken blir beror på vad den totala kostnaden hos veterinären landar på. Läs mer om att välja veterinär.

Vad kostar en djurförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för hund och katt och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär