Historia

Precis som namnet avslöjar är det här en kattras som härstammar från Norge. Norsk skogkatt är en väldigt gammal ras och den omnämns i tidig litteratur som Huldrekatta eller Trollkatta.

Norsk skogkatt har utvecklats genom en naturlig anpassning till kallt och tufft klimat. För att stå ut i snöstorm, ösregn eller hagelskurar så måste man vara stark och tålig med en päls som står emot både kyla och väta. De har en päls med tjock underull och långa vattenavvisande täckhår. De har också mer päls på de delar av kroppen som behöver mer skydd.

I slutet på 1930-talet började norrmännen att inse att denna ”Trollkatta” höll på att försvinna och gjorde en ansträngning genom att visa upp dem på en kattutställning. Aveln tog dock fart först på 1960-talet. Den första skogkatten kom till Sverige 1977.  Idag är det en kattras som är väldigt populär i Sverige. Kolla in topplistan populära kattraser 2019.

Kännetecken och egenskaper hos norsk skogkatt

Det här är en muskulös, robust och tålig katt. Som med andra stora kattraser tar det tid innan katten har vuxit klart. De kan bli väldigt stora, en stor hankatt kan väga upp till 10 kg. Den har lång kropp och höga ben. Bakbenen är längre än frambenen. Norsk skogkatt har ett vilt utseende med kraftig haka och rak nos. De kan ge ett grovt intryck men de är väldigt smidiga. De är duktiga trädklättrare och är en av de få raser som kan klättra nedför ett träd med huvudet före.

Norsk skogkatt har som nämnt en speciell päls med tjock underull och långa täckhår. Även om den har så mycket päls så kräver den lite pälsvård. Du kan behöva kamma den ibland för att slippa tovor. Norsk skogkatt kan du hitta i alla naturliga färger och mönster.

Det här är en vänlig och lekfull kattras som också anses intelligent. De brukar trivas tillsammans med människor, andra katter och även hundar. Det går att ha den som innekatt men den vill gärna ha tillgång till en trädgård eller uteplats och ännu viktigare att den kan röra sig på höga platser som hyllor, skåp eller ett högt klösträd.

när bild på norsk skogkatt som sitter i ett fönster

Hälsa

Hos norsk skogkatt finns en sjukdom som heter Glycogen storage disease – GSD IV. Det är en ärftlig sjukdom som beror på ett fel i de kemiska processer som omvandlar socker till användbar energi. Sockret ska normalt lagras i cellerna som glykogen och sedan frisättas när kattens kropp behöver energi. Vid GSD kan inte kattungen lagra glykogen och de flesta kattungar dör inom ett par dygn efter födsel eller är dödfödda.

En katt som bär på en enkel uppsättning av anlag för sjukdomen är frisk, men kan föra sjukdomen vidare till sin avkomma. Man kan upptäcka om katten bär på anlaget genom DNA-test. En katt som bär på anlaget får bara paras med en katt som inte är bärare av anlaget. Hos SVERAK finns det ett hälsoprogram för norsk skogkatt för GSD IV för att förhindra att katter för anlagen vidare.
 

Vad säger en kattägare?

"Jag hade inte haft katt på några år när min bror tyvärr gick bort. Han hade några norsk skogkatt som jag tog hand om. Jag ångrar mig inte en sekund – de är fantastiska!

Nu har jag 6 stycken och de är alla så tillgivna och kärvänliga. Jag bor på landet och har möjlighet att låta katterna komma och gå som de vill. De håller sig dock gärna i närheten och följer gärna med på en promenad. När jag går i skogen har jag ett led av katter efter mig!

Varje kväll kommer de i tur och ordning och vill komma upp i knät och kela lite innan de går och lägger sig. Då brukar jag passa på att kamma igenom pälsen. De kräver en del pälsvård så att de inte får tovor. Häromdagen kom en av dem hem med kardborrar i hela pälsen – det fick veterinären hjälpa till att lösa.

Hela gänget är väldigt sociala, jag behöver aldrig känna mig ensam. De kan vara lite reserverade mot främlingar. Alla utom Snoddas – han lägger sig framför vem som helst och vill bli klappad på magen.

Jag trodde aldrig katter kunde vara så här härliga! Nu skulle jag rekommendera till alla som vill ha katt att välja norsk skogkatt!"

Vad ingår i en kattförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för katt och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén