1. Hem
  2. Fakta om katter
  3. 7 myter om katter

”En katt landar alltid på fötterna”

Alla vet att katten har en fantastisk balans och en reflex att vända sig "rätt" när den faller. Trots detta kan katten skada sig riktigt illa om den trillar från hög höjd. Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramlar ner och skada sig. (Jordbruksverket) Tänk också på att inte lämna fönster vidöppna om du bor högt upp och lämnar katten ensam i ett rum. Det kan vara bra att kattsäkra hemmet. 

”Katter och hundar går inte ihop”

Hundar och katter som vänjs vid varandra som små brukar gå utmärkt ihop och kan bli riktigt bra vänner. Det är dock lättare att introducera en hundvalp om man redan har en vuxen katt än tvärtom. Läs mer om samspel mellan hund och katt.

”Katter har nio liv”

Katter är generellt tåliga djur, men de klarar sig inte alltid. Det blir dessutom svårare för dem att klara av alla ”nya” faror som det moderna samhället utsätter dem för, växter vi har i hemmet, elektronik, sämre foder, trafik. Även vilda djur kan vara en fara.

Alla katter - även så kallade stallkatter - ska ha tillsyn och omsorg från sin ägare minst ett par gånger per dygn. Katter klarar sig själva bättre än de flesta av våra övriga husdjur, men alla övergivna tamkatter går ofta ett tråkigt öde till mötes. Många av de tamkatter vi har är raser från andra länder med varmare klimat så många katter klarar t ex inte vintern i Sverige. 
katt sitter i ett träd och tittar ner

”Katter är lömska och oberäkneliga”

Om man inte är van vid att umgås med katter kan det vara lätt att missa de subtila signaler som katten visar. När man känner till hur kattens kroppsspråk fungerar blir det tydligare vad katten ”säger”. Till exempel är en katt som viftar på svansen inte glad, utan snarare ganska irriterad. Om du missar signalerna (eller struntar i dem) kan det komma som en otrevlig överraskning när katten attackerar, till synes utan anledning.

 

”Katter går inte att uppfostra”

Med tålamod och konsekvens går det att uppfostra även katter. Det är mer effektivt med belöningar än bestraffningar. Ignorera katten när den gör fel och uppmuntra den när den gör rätt. Med t ex klickerträning och gott godis kan man arbeta med positiv förstärkning av olika beteenden och komma rätt långt.

 

”Den bästa leksaken för en katt är ett garnnystan”

Det är stor risk att en katt som leker med garnnystan också sväljer garn, och detta garn kan fastna i tarmsystemet och orsaka problem som i värsta fall kräver en akut operation. En annan risk med garn är att katten snurrar in sig i garnet och stryper blodtillförseln till en eller flera kroppsdelar. Det finns många andra leksaker som är mer lämpliga för att aktivera katten.

 

”Katter kan äta lite vad som helst”

Katter är köttätare och mår bäst av en kost som till största del består av kött. De har svårt att ta upp näring från vegetabilier. Katter kan heller inte leva på hundmat eftersom katter och hundar har olika näringsbehov. Hundmat saknar exempelvis det för katter nödvändiga ämnet taurin, så en diet på hundfoder kan göra katten blind. Foder med hög kvalitet anpassat för katten är ett bra val.

Det är också en myt att katter ska dricka mjölk. Katters tarmsystem är inte gjort för att dricka komjölk och katter är laktosintoleranta. Det är därför olämpligt att ge katten mjölk. Det finns många som ger katten mjölk som den dricker med glädje utan att man märker några besvär men katter visar inte alltid reaktioner på svagt obehag. Katter ska dricka vatten för att bli otörstiga.

Ytterligare en myt är att katter ”känner på sig” vad som är giftigt. De har inget extra sinne för att känna på sig om t ex en växt är giftig. Katten äter det den tycker luktar gott, oavsett om det är nyttigt eller livsfarligt. Vi har gjort en summering av giftiga växter.

Linnéa Kjellén