1. Hem
  2. Uppfödning hund
  3. Att bygga kennel

Läs mer om att bli hunduppfödare:

Hur mycket plats behöver hundarna?

Det finns krav på hur stor plats en hund behöver och hur de utrymmen där hundarna vistas ska se ut. Det är Jordbruksverket som ganska detaljerat beskriver detta i sina föreskrifter för skötsel av hund eller katt.

Rummen ska givetvis vara anpassade efter hur många hundar som ska vistas i dem och bland det viktigaste är att det är rent, torrt och att alla hundar har tillgång till en mjuk liggplats där de kan bädda ner sig. Har man hundarna i rastgårdar måste de kunna skydda sig mot väder och vind och det ska finnas en koja eller box som är upphöjd från marken.

Har man till exempel två labradorer måste man ha en rastgård som är ca 30 kvadratmeter stor, och tillkommer det en hund som ska hållas i samma grupp får man räkna med ytterligare 10-12 kvadratmeter. Det finns också tydliga riktlinjer för hur stor en hundkoja ska vara.

Tiken och valparnas plats – valplåda

En dräktig tik måste ha möjlighet att komma undan och få ha lugn och ro. Hon vill gärna ha en låda där hon kan bädda och förbereda för valparnas ankomst. När valparna har fötts ska tiken också ha möjlighet att vara ifred med sina valpar de första veckorna. Har man fler hundar i hemmet eller på kenneln så måste man ha möjlighet att hålla dem åtskilda.

Tiken och valparna vill ha en trygg och lugn miljö och när valparna börjar utforska världen är det bra att ge dem en liten del i taget att röra sig på. Man får inte skilja hundvalparna från mamman annat än tillfälligt innan de är åtta veckor gamla.

en grupp valpar äter ur matskålar

Kan man ha alla hundar tillsammans?

Om man har många hundar tillsammans behöver man stort utrymme och man måste räkna med att det kan uppstå situationer då man måste sära på hundarna. Dels kan det vara hundar som inte håller sams, dels kan det vara en hund som blir sjuk eller skadad och behöver få vara ifred. Vissa sjukdomar ställer lite högre krav på åtskildhet och sanering.

Har man både hanhundar och tikar måste man givetvis hålla dem åtskilda under tikens löp så att man inte får en oplanerad parning.

Lite fler tips till din nya kennel:

  • Välj material som är hållbara och lätta att göra rent. En plastmatta eller klinkers är till exempel mycket lättare att hålla rent än en heltäckningsmatta.

  • Har man tåliga väggar och golv kan man plocka ut alla bäddar och skålar och skura rent snabbt och enkelt. Om utrymmet uppfyller alla våtrumskrav kan man spola av både golv och väggar.

  • Framför allt valpar och unga hundar leker med och biter i det mesta de kan komma åt. Välj bäddar, leksaker och kanske möbler med omsorg. Det kanske inte är något problem för dig att hunden biter sönder saker, men du vill säkerställa att de inte tuggar i sig något olämpligt eller på annat sätt skadar sig.

  • Kompostgaller är ett smart sätt att dela av ett större utrymme tillfälligt.

  • Räknar du med besökare till din kennel är det bra att planera så att de kan besöka hundarna på ett smidigt sätt.

  • Läs mer om att starta kennel.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Läs mer om veterinärvårdsförsäkring, livförsäkring och kullförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén