Hur tidigt kan tiken få valpar?
Tiken blir könsmogen och börjar löpa för första gången när hon är mellan 6 månader och 1,5 års ålder. Även om de är könsmogna är det inte alltid de har ägglossning vid de första löpen. Rekommendation för ålder och parning av tik brukar ligga mellan 2 – 7 års ålder. Enligt lag får man som tidigast para en tik vid 18 månader men det anses alltså ofta som för tidigt eftersom tikens kropp fortfarande växer och utvecklas. Att få en valpkull i så tidig ålder kan leda till både fysiska och psykiska skador. Tiken kan bland annat ha dåliga moderegenskaper när den är ung, vilket gör att valparna inte tas om hand på rätt sätt. Hon kan dessutom bära på genetiska sjukdomar som ännu inte upptäckts.
Samtidigt måste man förhålla sig till den övre åldersgränsen, att para en tik vid senare ålder är förenat med ökad risk för komplikationer.
Tikens löpcykel
Tikar löper vanligtvis två gånger per år, vissa tikar mer sällan än så. Löpen delas in i fyra perioder:
- Förlöpet. För enkelhetens skull säger man att förlöpet startar med den första dagen då tiken blöder. Förlöpet varar en till två veckor och det är nu tikens kropp förbereder sig för parning och dräktighet.
- Höglöpet. Det är nu tiken har ägglossning och kan bli dräktig om hon paras. Höglöpet varar allt från fyra till tolv dagar.
- Efterlöpet. Det här är den period då tiken är dräktig om hon har parats, eller motsvarande tid för en tik som inte har parats. Tiken är dräktig i ca två månader. Efterlöpet för en tik som inte har parats kan vara längre.
- Viloperiod. Den period som tiken har mellan sina löpperioder.
Läs mer om hur länge löper en hund?
Är tiken redo för parning?
Som uppfödare måste man försöka pricka in de få dygn då tikens ägg är redo för befruktning. Man ska ha förberett med hanhundsägaren så att allt praktiskt är klart när det är dags. Man bör också ha skrivit ett parningsavtal om ersättning med mera. Det är givetvis också en förutsättning att tiken och hanhunden är friska när de ska träffas. Hundarna ska ha gott allmäntillstånd och ingen feber, hosta eller andra tecken på infektion.
Det kan vara svårt att veta när det är dags men det finns ett par saker som kan ge vägledning.
- Vissa tikar visar tydligt ökat sexuellt intresse mot andra hundar genom att uppvakta sina hundkompisar och lyfta undan svansen. Vissa tikar visar det här redan under förlöpet.
- Tiken väljer att låta hanhunden hoppa upp på henne. Är man för tidigt ute kan hon visa intresse men kommer att snäsa av honom när det väl kommer till riktigt parningsförsök.
- En erfaren hanhund vet ofta när det är dags och väljer rätt tillfälle. Om han inte är intresserad är man förmodligen för tidigt ute.
- Man kan jämföra med andra tikar som är nära släkt. Om de har parats ett visst dygn relaterat till ägglossning och lyckats så är det en vägledning.
- Man kan också låta en veterinär ta prov på slemhinnor eller ta blodprov och utifrån hormonnivåer avgöra när det är bäst att para tiken.
Hur många gånger måste man para hunden?
Tik och hanhund ska få chansen att umgås och lära känna varandra innan parningen. Det kan dröja flera timmar innan de bestämmer sig för att para sig. Som hundägare får man helt enkelt ha tålamod. Visar de inget intresse för varandra efter några timmar kan man åka hem och komma tillbaka ett par dagar senare. Trots att tiken är i höglöp och hanhunden erfaren kommer det att vara vissa hundar som aldrig kommer att para sig och vi kan inte alltid hitta en förklaring till varför. Det är alltid tiken som ska få ha sista ordet och man ska inte tvinga hundarna att para sig.
Vad är ”hängning”?
Något som är typiskt när hundar parar sig är att hanhunden fastnar i tiken efter själva parningsakten. En del av hanens penis svullnar upp så mycket att han fastnar i tiken och de kan hänga kvar i varandra några minuter upp till en dryg timme, så kallad ”hängning”. I det här läget kan man stötta hundarna lite så de inte försöker gå iväg från varandra innan de är redo.
Om man har parat på rätt dag så räcker det med en parning. Många väljer dock att para en extra gång någon dag senare för säkerhets skull. Ungefär fyra av fem tikar som parats på rätt dygn blir dräktiga.