Att träna med klicker utesluter inte andra metoder. Man kan lägga till tekniken på sin repertoar tillsammans med andra metoder och hitta det som är mest effektivt för det man vill lära sin hund. Metoden fungerar lika bra till att lära sällskapshundar att gå fint i koppel till att lära in avancerade lydnadsmoment eller cirkuskonster.
Läs den här texten för att komma igång och gå sen vidare till börja med klickerträning för att lära dig metoden från grunden. Sen kan du gå vidare till:
Nedan beskriver vi grunderna i klickerträning:
1. Fokus på att belöna korrekt beteende
Det här innebär att man fokuserar på att leta efter de små bra sakerna hunden gör rätt och belöna dem. Man lägger inte fokus på att korrigera när det blir ”fel”. När ett beteende blir förstärkt kommer hunden att upprepa det oftare. Det är så fantastiskt enkelt att om man är duktig på att belöna när hunden gör saker man tycker om, kommer hunden snart att väldigt ofta göra saker man tycker om.
Kan man få bort ett oönskat beteende genom att belöna hunden? Ja, det är väldigt effektivt! Man väljer att fokusera på vad hunden ska göra, i stället för vad den inte ska göra. Som ett exempel; Hunden skäller - i stället för att straffa hunden när den skäller kan man belöna hunden med jämna mellanrum då den är tyst. När hunden får belöning för att vara tyst kommer perioderna utan skällande att bli längre och längre. Ett annat exempel är att hunden är upptagen med att titta på andra hundar hela tiden? Belöna när den ser på dig!
2. Hunden ska erbjuda beteenden frivilligt
Det här kan vara en prövning för tålamodet, men det är också det här som gör träning med klicker så roligt och effektivt. Tänk dig att du ska lära din hund att sätta sig. Det finns en massa tricks som att föra en godbit över huvudet på hunden för att locka den att sätta sig, eller kanske att pressa ner baken på hunden. Med klickerträning gör man först - ingenting! Man står bara beredd, med klickern i handen och belöningen i fickan – och väntar tålmodigt. När hunden frivilligt sätter sig klickar man och belönar. Nästa gång kommer hunden att sätta sig lite fortare.
Hunden gör en massa saker av sig självt varje dag – om man vill lära den att göra dessa ”på kommando” börjar man med att klicka och belöna när hunden gör det själv. När man belönar beteendet kommer hunden att upprepa det oftare. Och när hunden utför beteendet säkert kan man ganska enkelt lägga på ett kommando för beteendet.
Allt eftersom kommer hunden bli duktigare på att pröva nya saker på eget initiativ. Hunden börjar förstå leken ”bränns det?”. Ska jag sitta? Ligga då? Inte det heller? Snurra runt? Yes!
3. Klickern – en betingad förstärkare
Klickern är en betingad förstärkare, det vill säga en förvarning om att den verkliga belöningen är på väg (t ex godis, leksak eller något annat som hunden uppskattar.) Man börjar alltid med att ”klicka in” hunden så att den förstår att klickern betyder att belöning är på väg. Läs mer om hur du börjar med klickerträning.
När hunden lärt sig att ljudet betyder att belöning är på väg, ger klickern mycket tydlig information till hunden. Man kan med klickern vara så exakt i vilket beteende man vill belöna, förstärka på exakt rätt tiondels sekund. Man belönar exakt när hunden utför beteendet och det är det som hunden gjorde precis när den hörde klicket som kommer att ”sätta sig i ryggmärgen” på hunden.
4. Fokus på det vi kan se
Hur mycket vi än skulle önska oss att kunna förstå det hunden tänker så är det i princip omöjligt. Med klickerträning fokuserar man på det man kan se och bryr sig helt enkelt inte om vad som pågår i huvudet på hunden eller annat som man inte kan se (i alla fall inte när man tränar). Det man kan se är till exempel situationen där man tränar, hundens beteende och konsekvenser av beteendet. Man kan också se hur exakt man klarar att belöna, hur lång tid det går mellan varje belöning och hur intensiv hunden blir när den får belöning m.m.
Fördelar med klickerträning:
- Man jobbar huvudsakligen med att belöna önskade beteenden i stället för att korrigera fel. Det ger arbetsglada hundar som tycker om att träna, och som inte är rädda för att göra fel.
- Man lär hunden att själv räkna ut vilket beteende vi är ute efter istället för att locka, leda och kommendera hunden.
- Eftersom hunden redan från början fått lära sig att erbjuda beteenden frivilligt, får man en hund som hela tiden deltar frivilligt i träningen. Man får en fantastisk kontakt med hunden!
- Ett beteende som lärts in med hjälp av klickerträning verkar lättare att generalisera till nya miljöer och situationer. Det vill säga, om hunden har lärt sig en sak i en situation är det lätt att lära den att göra samma sak lika bra i andra situationer också.
- Med hjälp av klickern kan man förstärka väldigt exakt – tajmingen på belöningen blir bättre. Träningen blir mer effektiv, man sparar tid och man kan få exakt den precision man är ute efter.
- Klickerträning blir riktigt roligt när man har hållit på ett par månader. Efter ett tag får man en ”klickerklok” hund. En klickerklok hund har lärt sig spelreglerna ordentligt, den älskar att träna, den erbjuder beteenden så det sprutar och är väldigt kreativ.
- Som klickertränare blir du allt duktigare på att observera beteenden och läsa hunden, att dela upp träningen i små delmål och att öka kraven i små steg som är anpassade till hunden.
Läs mer om hur du börjar klickerträningen med hunden.
Text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.
Granskad av
Lill Svensson Hundbeteendevetare