Vem kan hålla på med agility?

I Sverige tävlar hundarna i olika klasser utifrån storlek, så du kan hålla på oavsett om du har en liten eller stor hund. Klasserna delas in i hopp- och agilityklass. I hoppklass saknas balanshinder och i agilityklass kan alla hinder vara med. Det finns sedan också tre svårighetsnivåer.

Agility är en underhållande sport och man har ofta väldigt roligt ihop med sin hund, men kan samtidigt vara krävande både för hund ock förare. Hunden behöver ha de fysiska förutsättningarna för att kunna göra en bana i högt tempo. Rekommendationen är att inte börja träna på allvar förrän hunden är över ett år och har vuxit klart.

Du som förare har också krav på dig att orka både fysiskt och mentalt. Det gäller att hänga med när tempot är på topp.

Du kan givetvis träna agility utan att tävling på hög nivå som en ambition. Då väljer du själv tempo eller svårighetsnivå. På det sättet kan alla träna agility.

liten hund westie gör slalom på agilitybanan

Vad behöver jag för att komma igång?

De hinder som ingår i agility är bland annat balansbom, gungbräda, tunnlar, slalom och hopphinder. Det går att själv snickra ihop eller köpa hinder så att du kan bygga en egen bana i trädgården, men oftast är det enklare att ta sig till en brukshundsklubb eller annan plats där det redan finns en bana med alla hinder.

Det är alltid nyttigt att gå en kurs med hunden så kolla med din lokala brukshundsklubb eller andra som erbjuder kurser om deras utbud. På en kurs får du det stöd du behöver för att komma igång samt nyttig information om sporten och träningen. Ytterligare en fördel kan som sagt vara att du får tillgång till en agilitybana.

En viktig förutsättning för att träna agility är att hund och förare är lyhörda för varandra och att samarbetsvilja finns. Men om det inte finns från början får man helt enkelt träna på det.

Vilken nytta ger agility?

Agility bygger upp ett gott samarbete mellan hund och förare. Det är en träning som blandar explosivitet, hastighet och precision. Efterhand arbetar hunden mer självständigt på vissa hinder och det stärker hundens självförtroende.

Läs mer om att träna och tävla i agility.

Linnéa Kjellén