Vad kan jag lära mig och min hund?

Det finns massor med olika kurser; allt från valpkurs och grundlydnad till kurser i olika hundsporter som rallylydnad, agility, nosework eller viltspårskurser, apporteringskurser, med mera.

Det som är bra med att gå på kurs är att du får en hund som fungerar bättre både hemma och ute i samhället. Du kan till exempel få hjälp med:

  • Hur man får hunden att sluta dra i kopplet genom koppelträning.
  • Hur man får hunden att sluta skälla eller bara ge skall på sådant du ber den om.
  • Hur man får hunden att sluta hoppa på folk, med mera.

En annan väldigt bra sak är att träna på att vara tillsammans med andra hundar. Tillsammans med andra har man möjlighet att träna på hundmöten. Det är både roligt och nyttigt att träffa andra individer. En välutbildad hund är lätt att hantera i de flesta situationer och miljöer.

Det allra viktigaste med kursen är att du lär dig bättre förstå och kommunicera med din hund. Hunden känner att matte eller husse engagerar sig i dem. Vilken kurs man väljer är underordnat, men det är viktigt att välja en grundläggande lydnadskurs först innan man går på de mer avancerande kurserna. Både hund och människa ska tycka att det är roligt och inspirerande.valp husky på kurs med sin matte

Hur hittar jag rätt hundkurs?

Förr var det framför allt Brukshundklubben som stod för det mesta kursutbudet. Det fanns förstås också erbjudanden på den lokala affärens anslagstavla... Idag är utbudet betydligt större och mer anpassat till vår tids krav på tillgänglighet på platser och tider som inte tar för mycket tid från annat. Våra djurgymnasier examinerar många välutbildade unga som ser hundägarutbildning som en framtida inkomstkälla. Det är allt fler personer som startar egen rörelse med hundägarutbildning som en huvudnäring. Det senaste är att det byggs upp allt fler inomhushallar för hundträning runt om i landet. Det gör att verksamheten kan bedrivas hela året. Om du letar på nätet med sökorden hundkurs och din ort till exempel så kommer du att se många erbjudanden.

Tänk på att höra efter om den eller de som leder kursen har en gedigen utbildning för det. Brukshundklubben har sin handledar- och instruktörsutbildning. Det finns också ganska gott om andra privata utbildningar som har mycket hög kvalitet. Se till att kursen bygger på positiva träningsmetoder och inte på straff och annat obehag. Försök få referenser från tidigare kursdeltagare.

Läs mer om hur du och hunden kan få ut mer av hundkursen.

Vad kostar en kurs med hunden?

En normalkurs ligger oftast på 800-1 200 kr på en brukshundklubb. Men tänk på att det krävs att du är medlem i klubben och det kan kosta 500 - 700 kr per år. På lokala kennelklubbar blir det billigare. Medlemsavgiften stannar på 150-200 kr och kurserna ligger på 1 000-1 200 kr. För en kurs hos en professionell tränare så kostar det cirka 1 500-2 500 kr, men då ingår skatter, sociala avgifter och den moms som t ex Brukshundklubben slipper ta ut. Ungdomar som vill gå på kurs med sin hund gör det med fördel på Sveriges Hundungdoms klubbar runt om i landet. Tänk också på att man får köpa kurslitteratur på en del kurser.

Gunnar Lindgren