Börja i tid med koppelträning
Börja träningen först utan koppel. Välj en plats där hunden inte kan smita ut eller hitta nya spännande saker. Då är det större chans att hunden blir mer intresserad av dig än omgivningen. Då öppnar sig möjligheten för er att få en ömsesidig kommunikation. Det ska vara du och vad du vill som är det mest intressanta.
Ta med godis eller någon favoritleksak så att du har något att belöna din hund med, förutom med uppmuntrande ord och klappar, när den gör det du vill. Tänk på att belöna hunden när du ser att hunden är uppmärksam på dig.
Träning med koppel
När du har hundens uppmärksamhet kan du sätta på hunden kopplet. Sätt hunden på din vänstra sida och börja gå. När hunden drar och kopplet sträcks ut stannar du. Ni startar igen med hunden till vänster och när hunden drar stannar ni igen. Då märker hunden efter en stund att det inte lönar sig att dra för att komma fram fortare. När hunden vänder på sig och tittar på dig belönar du. Hunden inser att det lönar sig att göra det du vill och det du gör blir mer intressant än vad som händer i omgivningen. Sväng till vänster och till höger. Stanna och gå. Stanna igen. Gå sakta. Gå fort. Belöna varje gång hunden gör rätt.
Kopplet och halsbandet är egentligen inte avgörande för att hunden inte ska dra, utan ger extra säkerhet så att hunden inte ska ge sig iväg och för att andra personer med eller utan hundar ska känna trygghet. När träningen har gett resultat så går det lika bra eller ännu bättre utan koppel. I lagen om tillsyn över hundar och katter står bland annat att under tiden den 1 mars till 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad men den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad I vissa områden är det alltid koppeltvång oavsett hur bra lydnad du har på din hund, t ex i naturreservat.
Välj rätt koppel
Att träna med ryck och slit i kopplet är helt förkastligt. En sådan bestraffning med våld skapar bara rädsla och olust hos hunden. Ryck i kopplet på främst små hundar kan dessutom ge nackskador. Ett så kallat strypkoppel bygger också på bestraffning och smärta. Det skadar också pälsen runt halsen. Välj i stället ett säkert halsband i läder eller varför inte en sele. Det finns många varianter av halsband och sele.
Du kan lära dig att få din hund att gå fint i koppel själv, men varför inte gå på en hundkurs? Då får din hund träffa andra hundar och du får bra träning och goda råd.