Tävla i rallylydnad
Att tävla är ett sätt att skapa en riktning och ett mål med sin träning. Genom att anmäla sig till en tävling får man som förare en utmaning att se till att förbereda både sig själv och hunden på bästa sätt till en viss dag. För många gör det att träningen blir lite mer strukturerad och roligare. För att lyckas på tävlingsdagen så finns det några saker som är bra att känna till.
Regler i rallylydnad
Även om det kan låta tråkigt att läsa en regelbok så har man stor nytta av att känna till regler och bedömning för att lyckas med rallylydnad på tävlingsbanan. Man behöver som förare lära sig alla skyltar med moment som kan förekomma. Det finns ca 70 moment uppdelat på fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästare.
Under tävling bedöms man av en domare. Man börjar med 100 poäng från vilka avdrag görs om man får straffpoäng. Man måste känna till vad som ger straffpoäng så att man kan försöka undvika dem.
Det är väldigt bra att gå en hundkurs i rallylydnad. Där får man all den information man behöver samt hjälp med träningen. Dessutom är det väldigt roligt att träna tillsammans med andra.
Hur ser en bana ut i rallylydnad?
En rallylydnadsbana bestäms vid varje tävling av domaren. Den kommer alltså att se olika ut från en tävling till en annan. Vad man vet är vilka moment som kan ingå i den klassen man tävlar i och man får alltid en genomgång av banan innan klassen startar. Banan byggs på ett område som är 15x25 meter eller större och en bana innehåller vanligtvis 12-20 moment utöver start och mål.
Inför en tävling får man ofta tydlig information om tävlingen och tävlingsområdet. Det framgår på vilken plats varje klass ska genomföras och när. Det brukar också finnas information om vart man får vara med hunden före och efter den klassen man startar i, om det finns särskilda områden för tikar som löper med mera.
Skyltar i rallylydnad
Det finns totalt ca 70 skyltar i rallylydnad. Skyltarna visar vilket moment som ska genomföras. Det kan vara till exempel ”sitt”, ”ligg”, ”stå” eller mer avancerade moment som ”hund runt förare” eller ”sitt, stå, ligg”. Det finns också skyltar som talar om vilket håll man ska svänga samt om man ska ändra tempo. Alla skyltar kan man hitta hos svenska brukshundsklubben.
Man ska genomföra momenten så nära skylten som möjligt utan att man som förare eller hund stöter i dem. Max en halvmeter från skylten.
Att träna inför tävling i rallylydnad
Hund och förare börjar med att lära sig de enskilda momenten och lägger sedan ihop till korta enkla banor. Efterhand kan man göra det lite svårare och göra längre och krångligare banor. Träningen ska alltid vara rolig för både hund och förare. Använd all typ av belöning som motiverar hunden; beröm, godis och lek.
På tävling får man inte ge belöning i form av godis eller leksak förrän man har gjort klart en bana. När man börjar träna kan man ge godis vid varje skylt, efterhand så låter man det gå längre och längre mellan belöningen. Beröm och glada tillrop kan man fortsätta med hela tiden.
Om man har möjlighet är det väldigt nyttigt att tävlingsträna. Samla några vänner som kan agera domare och publik, bjud gärna in flera hundar. Gör miljön så lik tävlingsbanan som möjligt. Tävlingsträningen ska vara det roligaste för hunden så att den förknippar tävling med något positivt och roligt.