1. Hem
  2. Uppfödning hund
  3. Inför första valpkullen

Lär dig mer om hundrasen och avel

Börja med att lära dig mer om hundrasen som du har samt vilken avelsstrategi som finns för rasen. Alla rasklubbar har satt upp mål för aveln och om du tror att din tik kan bidra till en positiv utveckling av rasen är hon lämplig att ta valpar på. Många hundraser har också hälsoprogram som man har tagit fram för att undvika att man avlar på hundar med ärftliga sjukdomar eller defekter. Läs mer om genetik och avel.


Lagar och regler

Det finns lagar och regler som talar om för hundägare hur man ska ta hand som sin hund, och det finns specifika regler som gäller avel. Som hunduppfödare bör man därför sätta sig in i vilka lagar som gäller kring parning, skötsel och försäljning av valpar. Det finns bland annat tydliga riktlinjer från Jordbruksverket och om man vill registrera sina valpar hos Svenska kennelklubben har de regler för aveln som man måste följa. Lagar och regler för hunduppfödare.

 

Har du tid för en valpkull?

Det tar mycket tid att ta hand om en valpkull. Framför allt vid förlossningen och valparnas första veckor i livet. Dels behöver den nyförlösta tiken och valparna regelbunden tillsyn, dels blir det en hel del pyssel med att förbereda valparna inför försäljning och inte minst hitta lämpliga valpköpare. I takt med att valparna växer kommer man som uppfödare få fullt sjå med att servera mat, skura golv och underhålla de små busungarna. Man måste också räkna med att allt inte går som planerat, det kanske blir ett par veterinärbesök som man inte räknat med. Hunduppfödning – vad kostar det?

busiga valpar rhodesian ridgeback leker ute

Parningsbeslutet

När du kommit fram till att din tik är lämplig att använda i avel och planerat så att du har möjlighet att ta en valpkull, då gäller det att hitta en lämplig hanhund. Här kommer du också få läsa på en del, träffa lite olika hanhundar samt komma överens med hanhundsägaren om parning. Det är lämpligt att skriva ett avtal med hanhundsägaren. Sen är det bara att vänta in tikens löp och hålla tummarna för att allt går vägen. Läs mer om Parning.

Dräktighet och valpning

Man kan omöjligt förbereda sig på alla scenarion som kan uppstå i samband med en dräktighet och en förlossning av valpar, men man bör sätta sig in i hur det borde gå till och lära sig hur man kan skapa så goda förutsättningar som möjligt för tiken och valparna. Hur ska man till exempel göra med foder till tiken? Hur kommer hon att må vecka för vecka? Hur vet jag att det närmar sig valpning? Vilka komplikationer kan uppstå? Läs också mer om Kejsarsnitt och förlossningskomplikationer hos hund.

 

Sälja valpar

När det är dags att sälja valparna kanske man har tur att det redan finns en hel bunt med intresserade valpköpare. I annat fall kan man behöva hitta sätt att marknadsföra sina valpar, antingen genom att ha till exempel en egen hemsida eller ta hjälp av rasklubbar. Man bör också sätta sig in i vilka skyldigheter man har som säljare av en hundvalp och man bör upprätta ett köpeavtal med varje valpköpare. Läs mer om att sälja sina valpar.

Fler tips till dig som hunduppfödare

  • Ta hjälp av erfarna uppfödare. Hör av dig till de hundmänniskor du har i ditt nätverk så att du har någon att fråga eller bara prata med.

  • Gör inte allt jobb själv. Det kommer under en period vara väldigt krävande, så det är bra att ta hjälp av familj, vänner eller en partner.

  • Räkna med att finnas till hands för valpköparna även efter valpförsäljningen. På samma sätt som du säkert hade massor med frågor till din uppfödare kommer de att vända sig till dig.

  • Gör en checklista med de viktigaste sakerna du ska komma ihåg som avmaskning, försäkring, registrering, hantering osv. Läs mer om valparnas första veckor.

Försäkring för hunduppfödare

Läs mer om våra försäkringar för uppfödare.

Läs mer
Linnéa Kjellén