Läs mer om att bli hunduppfödare:
- Starta kennel
- Lagar och regler för hunduppfödning
- Vilka avtal behöver man?
- Vilka försäkringar behöver man?
- Att bygga kennel
Registrera en kennel
Om man föder upp renrasiga hundar i Sverige är det bra att ansluta sig till Svenska Kennelklubben. Att registrera ett kennelnamn hos Svenska Kennelklubben kostar 2750 kr. Kennelnamn är obligatoriskt när man registrerar sin tredje kull hos SKK. Registreringen är en kvalitetsstämpel eftersom man som uppfödare inom SKK måste följa regler och hälsoprogram som gäller för hunduppfödning. SKK har också massor med bra information och stöd till dig som vill satsa på hunduppfödning.
Meriterade avelshundar - utställning och arbetsprov
För att en kennel ska få gott rykte och valpköpare ska vara intresserade måste man meritera sina avelshundar. Det gäller att visa bra resultat på utställning, bruksprov, jaktprov eller liknande. De flesta som vill driva en kennel tycker att det här är väldigt roligt, men det är också förknippat med en hel del kostnader i form av anmälningsavgifter, resor, utrustning och tid.
Hälsoundersökning av tik eller hanhund
Många hundraser ingår i hälsoprogram där man genom röntgen, DNA-analyser eller andra prover försöker minska risken för genetiska sjukdomar eller problem. Den här typen av undersökningar är ett måste för att hundarna ska vara av intresse att använda i seriös avel. Vissa undersökningar görs en gång i hundens liv medan andra undersökningar måste upprepas med jämna intervall. Här får man som uppfödare sätta sig in i vad som gäller för den hundrasen som man är intresserad av att föda upp.
Parningskostnader
För att få para sin tik med en hanhund betalar man en parningsavgift till hanhundsägaren. Parningsavgiften kan man betala antingen som en engångssumma eller uppdelat med en summa vid parningen (språngavgift) och en summa för varje överlevande valp.
Det finns inget standardpris, utan det är hanhundsägaren som bestämmer vad de vill ha betalt. Det är bra att skriva ett parningsavtal där man gör upp tydligt vad som gäller.
Som seriös uppfödare vill man givetvis använda en hanhund som är konstaterat frisk utan anlag för ärftliga sjukdomar. Och för att få större efterfrågan på valparna vill man att hanhunden är meriterad genom utställning eller arbetsprov. En välmeriterad hanhund kan vara dyrare att para med än en omeriterad. Läs mer om Parning.
Kostnader för valparna
När valparna fötts och blivit några veckor gamla är det en hel del saker som man som uppfödare måste ombesörja innan man kan sälja dem till nya hem.
- Kullförsäkring till valparna, med dolda fel-försäkring
- Valparna ska veterinärbesiktigas
- Valparna ska id-märkas, vaccineras och registreras
- Eventuellt pass och mer vaccinering om valparna ska exporteras.
För att hitta rätt valpköpare kan det också behövas lite investeringar i marknadsföring genom att man till exempel har en informativ och tydlig hemsida. Idag finns det flera möjligheter att sätta upp en bra sida utan att det kostar många tusenlappar, men det är fortfarande en kostnad att räkna med.
Det finns alltid en risk att det är någon valp som blir kvar hos dig som uppfödare. Man kan inte räkna med att det största jobbet och utgifterna är över efter två månader. Om valpen dröjer kvar hos uppfödaren kan det bli aktuellt med en till besiktning.
Det finns också en risk att ett köp inte blev helt rätt så att valpen kommer tillbaka till uppfödaren. Här får man också räkna med mer tid och kostnader tills man har hittat ett nytt hem till valpen.
Kostnader man lätt missar
Det finns några kostnader man lätt missar att räkna med. Till exempel resekostnader och kostnader för att man måste vara ledig från jobbet. Det är sällan man hittar en hanhund som bor i närheten och det går inte att styra när det är lämpligt att para hundarna. Man måste alltså vara beredd att resa en bit och kanske ta ledigt från jobbet för att tajma in de dagar då det är bäst för parning.
När valparna väl kommer är det också lämpligt att vara ledig. Det går inte att arbeta heltid eftersom tiken och valparna behöver rätt mycket tillsyn. Och i takt med att valparna växer behöver de mer och mer tid från dig som uppfödare. Bara att hålla rent kan upplevas som ett heltidsjobb.