Praktiska förberedelser
Att föda upp hundar hemma går ofta bra om man har tillräckligt med utrymme. Enligt Jordbruksverket finns det krav på hur stort utrymme hundarna måste ha och det ska även finnas möjlighet att skilja hundarna åt om det behövs. Planerar man att driva kennel i större omfattning kan man behöva bygga rastgårdar eller på annat sätt utöka utrymmet för hundarna. Det kan också vara bra att tänka till så att det blir så lätt som möjligt att göra rent och hantera vardagen. Läs mer om att bygga kennel.
Kostnader och tid för hunduppfödning
Att föda upp hundar kräver en hel del arbete. Bara att hålla rent i valplådan när valparna kommer kan vara ett heltidsarbete. Förutom tid och engagemang är det många kostnader man måste räkna med för att få hundarna att må bra och för att skaffa sig ett gott rykte och efterfrågade valpar. Exempel på sådana kostnader är matkostnader, veterinärkostnader, skötselprylar och hundförsäkring. Utöver det tillkommer kostnader relaterat till att ha kennel som till exempel registrering, utställning eller arbetsprov och parningskostnader. Läs mer om vad det kostar att föda upp hundar.
Lagar och regler
Som hundägare och uppfödare finns det flera lagar, regler och riktlinjer som du bör känna till och måste följa. Först och främst lagar med bestämmelser om att äga och sköta om hundar. Som uppfödare är det också viktigt att ta reda på vilka lagar som gäller vid försäljning och för avtal samt för avel. Läs mer om lagar och regler för hunduppfödning.
Kunskap om parning, dräktighet och valpning
Det finns nästan hur mycket som helst man kan lära sig om att föda upp hundar. Allt från genetik och avel till hur en valpning går till och hur man säljer sina valpar. Ta hjälp av erfarna uppfödare som kan dela med sig av sin erfarenhet och goda råd. Använd också det nätverk som finns av seriösa uppfödare, rasklubbar och organisationer som är engagerade i avel. Läs mer bra tips inför första valpkullen.